Kabil’de Ne Yenir? | Kabil’e Has 11 Geleneksel Yemek

Kabil’de Ne Yenir? Ne İçilir?

https://blog.biletbayi.com/kabilde-ne-yenir.html/

Kabil’e geldiyseniz bol ekmek, bol et ve bol baharata hazırlıklı olmanızı tavsiye ediyoruz. Ülke mutfağında bol baharat kullanılmasının başlıca sebebi ise Afganistan’ın geçmişte ticaret yolları üzerinde olmasıdır. Özellikle İran’dan baharat getiren tüccarlar sayesinde ülke topraklarında baharat çok önemli bir yer edinmiştir. Zaten eğer Türk mutfağını seven biriyseniz bu söylediklerimize alışkın olmanız gerekiyor.

Afganistan’a geldiğinizde tam bir lezzet curcunası ile karşılaşacağınızı söyleyebiliriz. Kabil yöresel yemekleri yanı sıra şehirde fırında pişirilmiş yemekler, fast food yemekleri, tatlılar ve Orta Doğu’nun diğer ülkelerine ait çeşitli yemekler ziyaretçileri bekleyen tatlı sürprizlerin sadece bir kısmını oluşturuyor. Sokak lezzetleri de Kabil yemek kültürü için önemli değerlerden

1. Ashak

Mantıya benzeyen ashak, genellikle domates sosu ya da yoğurt ile servis edilmektedir. Yemek tıpkı diğer Kabil yemekleri gibi hayli baharatlı olmaktadır. Özellikle nane, yemek hazırlanırken bol miktarda kullanılmaktadır. Etli olan bu yemeğin vejetaryen versiyonu da yapılmaktadır.

2. Pulao

Ülkemizde hazırlanan pilava benzer bir şekilde yapılan bu yemek, Kabil’in en meşhur yemekleri arasında bulunuyor. Pulao, çoğunlukla havuç ve kuru üzüm gibi farklı besin maddeleri ile birlikte haşlanarak hazırlanmakta ve özellikle et yemeklerinin yanında servis edilmektedir. Afganistan’da pilav kültürü o denli gelişmiştir ki sayısız türde pilavı Kabil’de ve Afganistan’da yeme fırsatına sahip olabiliyorsunuz. Özellikle kuzu etiyle servis edilen qabuli pulau en sevilen pilav türlerinden biridir.

3. Bolani

İncecik açılan yufkalarla hazırlanan ve yemesi oldukça kolay olan bir tür börek olan bolani, Kabil’de ne yenir? sorusuna verilebilecek en leziz şeylerden biridir. Bu börek çoğunlukla patatesle hazırlansa da iç malzemesi olarak çeşitli otlar, mercimek, soğan, pırasa, bal kabağı gibi farklı malzemeler de kullanılabilmektedir.

4. Elbette Kebap

Afgan tarzında hazırlanan bu kebap protein bakımından oldukça zengindir ve lezzeti ile çok sevilen Kabil yemekleri arasında bulunmaktadır. Geleneksel Afgan kebabı kuzu etiyle yapılsa da tavuk ve diğer farklı et türleriyle hazırlanan versiyonları bulunmaktadır ancak siz gerçek bir Afgan kebabı yemeği düşünüyorsanız kuzu etiyle yapılmış olanını tercih etmelisiniz.

5. Afgan Yeşil Sosu

Kabil’de yaygın olarak yemeklerin yanında servis edilen Afgan yeşil sosu, yemeklerin lezzetini arttırmak için Afganistan’da çok fazla kullanılmaktadır. Bu nedenle siz de bir Afganlı gibi yemek yemek ve bu yemeklerin tadını gerçekten alabilmek isterseniz bu sosu mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

6. Dugh

Salatalık ve tuz ile tatlandırılarak servis edilen bir tür içecek olan dugh, “Kabil’de ne yenir? Ne içilir?” diye soranların mutlaka tatması gereken ayrana benzeyen bir içecektir. Birçok yemeğin yanında deneyebileceğiniz dugh, ferahlığı ve sindirimi kolaylaştırıcı yönü ile ülke genelinde çok fazla tercih edilmektedir.

7. Meyve

Afgan halkı meyveyi çok tüketmektedir. Bu meyvelerin başında kavun, karpuz, nar, üzüm gibi otantik meyvelerin yanı sıra portakal gibi Akdeniz meyveleri de gelmektedir. Eğer Kabil’de birkaç gün geçirecek olursanız bu saydığımız meyvelerle size uzun süre yetecek vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz 🙂

8. Sheer Khurma

Kuru meyvelerle ve sütle hazırlanan sheer khurma, Kabil’in geleneksel yemekleri arasında bulunmaktadır. Bu yemek özellikle bayram sabahlarında kahvaltı olarak tüketilmekte, daha sonra ise bayramlaşmaya gelen ziyaretçilere ikramlık olarak sunulmaktadır. Sheer khurma ılık ya da soğuk olarak tüketilebilmektedir.

9. Jalebi

Afgan tatlı kültürü ülkemizdekine benziyor. Burada şerbetli ve yağda kızartılmış tatlılar hayli revaçta. Jalebi de bu şekilde hazırlanan bir tatlı. Dairesel ve standart bir şekilde hazırlanan jalebiler sıcak yendiğinde çok daha lezzetli olmaktadır.

10. Mantu

Gönlümüzde Kayseri’de yapılan mantıların yeri bambaşka olsa da Kabil yemekleri içinde önemli bir yere sahip olan mantu ismi verilen mantıların da sizi memnun edeceğini belirtmeliyiz. Zaten mantunun lezzet ve görünüm olarak da Kayseri mantısına çok benzemektedir. Mantu çoğunlukla yoğurt, nane ve sarımsakla yapılan lezzetli bir sos eşliğinde servis edilmektedir.

11. Qorma

Kabil’de ne yenir? diye soran biri için listede qorma cevabı mutlaka olmalı. Qorma, soğan ve çeşitli sebzelerle hazırlanan bir tür güveçtir. Güvecin içine çoğunlukla bütün halinde tavuk etleri konmaktadır ancak zaman zaman kırmızı et de konmaktadır. Qorma da tıpkı diğer etli yemekler gibi yanında bölgeye özgü pilavlardan biriyle servis edilmektedir.

Kaynak : https://blog.biletbayi.com/kabilde-ne-yenir.html/

Maruf YILMAZ

Önceki İçerik

SİİRT FISTIĞI

Sonraki İçerik

MARAŞ DONDURMASI

Bir Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir